Skip to main content

Beste Lezers,

Ramadan is bijna voorbij; nog een dag en het Suikerfeest begint op dinsdag 4 juni ’19. In het begin van Ramadan hoor ik al bijna 14 jaar lang ieder jaar standaard vragen en zinnen op mijn werk. De Eerste dag van Ramadan begint meestal zo:

 • Collega: Goedemorgen Nouran, wil je koffie of iets anders te drinken?
 • Ik: hoeft niet dank je! ik ben aan het vasten.

Na dit woord Vasten: kan je de Nederlanders onderscheiden in 3 groepen en de migranten in 2 groepen:

Nederlandse meelevende collega en de behulpzame persoon: hoe laat mag je eten, arm kind?

 • Ik: Om 21:30 uur
 • Collega:Oh mijn God, mag je wel drinken ?
 • Ik: Nee

Dan komen ze met veel ideeën om me te helpen om niet te vasten, zoals:  ik kan het raam dicht maken dan kan je eten en niemand die het ziet.  Eet maar, niemand zal het aan jouw man vertellen. Je kan meegaan naar mijn huis en daar stiekem eten en drinken. Hoe kan ik je helpen..etc.

Nederlandse collega die het vasten ziet als belemmering voor het werk:

 • Collega: hoe laat mag je eten?
 • Ik: Om 21:30 uur
 • Collega: hoe kan je werken als je de hele dag moe bent? Ik begrijp het concept van het vasten, maar kan je niet in de zomervakantie vasten i.p.v. op werkdagen?
 • Hij/zij begint mijn antwoorden in te vullen zonder aan mij vragen te stellen b.v.
 • Nouran  komt niet naar de vergadering want ze is moe, toch Nouran!
 • Nouran is aan het vasten, ze zal niet komen naar de lunch. Ze kan niet goed functioneren want ze is aan het vasten..etc.

Nederlandse Internationale mentaliteit collage: Vind je het goed als ik naast je koffie drink? als je moe bent, dan mag je eerder naar huis. We vinden het niet erg!. We hebben tijdens Ramadan een werkdiner, kom je mee? Zo niet, dat is geen probleem dan kunnen we samen een andere keer dineren als je wil..etc.

Migranten die meedoen aan Ramadan:  hoe gaat het met je? Ik ben moe! Ramadan is makkelijker dan ik had verwacht,  wat ga je vandaag koken? gaat het goed op het werk? Ik mis de koffie ….etc.

Onder Migranten die Niet meedoen aan Ramadan heb je ook 2 groepen:

Groep die schuldgevoel heeft dat ze niet vasten: ik ben ziek daarom kan ik niet vasten, de dag is zo lang daarom kan ik niet vasten, ik heb moeilijk werk daarom kan ik niet vasten..etc.

Groep die het niet mee eens is over het vasten: je bent in Europa en je doet mee aan Ramadan hahah, je bent gek hoor! Vasten is niet verplicht in de Islam. Je moet moderner zijn, ze gebruiken vaak sarcastische woorden. ..etc.

Beste collega: Mag ik je vertellen over mij persoonlijke gevoel en ervaring met Ramadan?

Ik vast tijdens Ramadan want het is een van de vijf pilaren in de Islam. In deze maand zal ik niet alleen niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, maar het is ook de tijd om mijn gedrag en moraal te onderhouden/ updaten: ik moet aan anderen denken, doneer geld aan de armen. Ramadan is een inspiratie en familie maand, ik voel me sterke kom want ik kom boven mijn behoeften o.a.  het eten en drinken . Ik wil meedoen met veel plezier, het is een unieke ervaring!.

Betreft het werk: elke dag is anders, soms ben ik moe, soms ben ik fit, soms heb ik hoofdpijn en soms voel ik me topfit en werk tot 20 uur.

Nederlandse collega’s: voel je vrij om te drinken of te eten naast me, ik heb er geen last ervan. Fijn als je er rekening mee houdt dat ik af en toe moe ben en me soms na 17:00 uur niet goed meer kan concentreren. Het vasten is mijn persoonlijke keuze.

Migranten collage: ik vraag je niet of je wel of niet vast! ik beoordeel je niet, of je vast of niet vast is jouw persoonlijke keus en heeft geen invloed op onze relatie of het beeld dat ik van je heb!

Beste werkgevers en collega’s ik heb een wens:

Graag wil ik dat je me feliciteert met Ramadan en het Suikerfeest. Stuur een kaart of WhatsApp of mail met een zin b.v. Ramadan Mubarak, Happy Suikerfeest..etc. laat me voelen dat je me ziet en jij open staat voor de ander. Maar rooster me niet in voor lessen of toetsen op de eerste dag van het Suikerfeest (Suikerfeest is drie dagen)

Suikerfeest is een belangrijk moment voor mij en mijn familie: we ontbijten samen, we delen geld en cadeautjes uit aan de kinderen, we gaan uit, het is als een kerstavond diner voor mij. Ik wil het Suikerfeest niet missen. Ik wil niet naar het werk gaan en mijn familie achterlaten op de eerste dag van het Suikerfeest. Als ik op de werk ben op de eerste dag van het Suikerfeest, kijk ik elk moment naar de klok wanneer ik terug kan naar huis.

Van de zakelijke kant: toetsen houden tijdens het Suikerfeest betekent meer herkansingen, want er zijn veel studenten met een islamitische achtergrond die afwezig zijn en niet aan de toetsen deelnemen.

Ik vier Carnaval en Kerstmis, Pasen, Pinksteren en hemelvaart met jou, en wens je fijne feestdagen met je familie toe. Wil je mij feliciteren met Ramadan en het Suikerfeest, en mij de kans geven om de eerste dag van het Suikerfeest te vieren met mijn Familie?

Groeten en Eid Mubarak/ Happy Suikerfeest voor de hele wereld!

 

 

admin

Author admin

More posts by admin